Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Kleien met Play-Doh speelklei Banner
Geschreven door Yvonne

Kleien met Play-Doh speelklei

Spelen met klei, bijna ieder kind doet het wel eens. Vooral Play-Doh is erg populair bij jonge kinderen. Je maakt er de mooiste creaties van, steeds weer opnieuw. De klei blijft namelijk zacht. Ideaal toch? Zit jij eraan te denken om Play-Doh of een andere kinderklei aan te schaffen? Op deze pagina lees jij er alles over. Na het lezen van de informatie weet je waar je allemaal op kunt letten als je Play-Doh gaat kopen. Of je komt erachter dat je eigenlijk op zoek bent naar bijvoorbeeld Fimo klei of een zelfdrogende boetseerklei. Benieuwd naar de informatie? Lees dan snel verder!
 

Wat is speelklei?

Speelklei is klei die door kinderen gebruikt wordt om mee te spelen. Een van de bekendste speelkleien is Play-Doh, een merk van Hasbro. Dit is een zachte speelklei (of letterlijk vertaald: speeldeeg) en vanwege de zachtheid ideaal voor jonge kinderen. Er zijn speelkleien die gemaakt zijn van het synthetische materiaal plasticine (op olie gebaseerd) of van levensmiddelen (op water gebaseerd). Dit laatste is bij Play-Doh het geval. Daarnaast Play-Doh het verkrijgbaar in ontzettend veel verschillende kleuren. Tegenwoordig zijn er ook allerlei sets verkrijgbaar waarin allerlei soorten gereedschap en mallen worden meegeleverd om nog gemakkelijker leuke dingen te maken van de klei.

Play-Doh was oorspronkelijk niet bedoeld als speelgoed, maar als een reiniger voor behang.

Verschillende kleuren Play-Doh in potjes en diverse uitsteekvormen
Play-Doh is er in talloze kleuren, en met behulp van de verschillende accessoires is het speelplezier eindeloos!

Play-Doh vanaf welke leeftijd?

Play-Doh klei is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Er zijn daarnaast ook speelkleien op de markt die geschikt zijn voor kinderen vanaf ongeveer 1 jaar, bijvoorbeeld de My First sets van SES Creative. Als je klei gaat kopen let dan goed op de leeftijdsaanduiding. 
 

Hoe wordt Play-Doh gemaakt?

Play-Doh is eigenlijk niet veel meer dan gekleurd deeg. En gekleurd deeg kun je ook prima zelf maken. Je noemt het dan eigenlijk geen Play-Doh, omdat dat een merknaam is. Wil je zelf gekleurd speeldeeg maken, dan heb je maar enkele ingrediënten nodig:

  • 2 kopjes (tarwe)bloem
  • 2 kopjes water
  • 1 kopje zout
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • Eventueel: 4 eetlepels wijnsteen/cream of tartar
  • Voedingskleurstof
     

Meng deze ingrediënten in een steelpannetje. Roer dit ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuurtje tot het geheel bindt en stolt.

Nadeel van zelfgemaakte Play-Doh

Nadeel van het feit dat dit speeldeeg een voedingsproduct is: het kan gaan schimmelen en/of bederven, vooral als je het niet luchtdicht bewaart. Het is dus heel erg belangrijk om het in een goede luchtdichte verpakking te bewaren als je het weglegt. Bij Play-Doh van Hasbro gebeurt dit niet, daar zijn nog wat andere stoffen aan toegevoegd om te voorkomen dat het kan gaan schimmelen.

  • Zie je witte puntjes op Play-Doh? Dit is zout. Als je Play-Doh niet goed luchtdicht bewaard verdampt vocht dat in het deeg zit. Als er genoeg vocht verdampt droogt het deeg uit en kan het zijn dat je het zout ziet zitten. 
     

Verschil met fimo klei en zelfdrogende boetseerklei

Play-Doh is een speelklei gebaseerd op water, bloem en zout. Het verschilt op enkele punten van fimo klei en zelfdrogende boetseerkleien, namelijk:

Soorten Eigenschappen
Play-Doh
  • Zacht en daardoor perfect voor jonge kinderen.
  • Het droogt uit en barst als het hard wordt, je kunt het dus niet echt bewaren.
  • Kan in de oven, maar dit is niet standaard. Als je het even in de oven wilt doen, zet de oven dan niet heter dan 100 graden.
Fimo klei
  • Kunststof klei met een stevige structuur.
  • Kan in de oven worden uitgehard.
  • Vanwege de stevigheid is het iets minder geschikt voor de allerkleinsten.
DAS klei
  • Dit is een zelfdrogende boetseerklei. Je kunt deze dus niet bakken.
  • Nadeeltje hiervan: het kan dus hard worden als je ermee aan het werk bent.

Bekijk onze kleien:


 

Waarom met klei spelen?

Spelen met klei stimuleert de fantasie bij kinderen, ze kunnen hun creativiteit helemaal de vrije loop laten gaan. Daarnaast verbetert het spelen met klei allerlei motorische vaardigheden van kinderen. Een aantal van deze vaardigheden zijn:

  1. Versterking van schouders en armen. Door duwen, slaan en uit elkaar trekken van speelklei versterkt schouder- en armkracht, die de ontwikkeling van handvaardigheden ondersteunt.
  2. Pincer grasp (knijpen met duim en wijsvinger). Door met bijvoorbeeld een tandenstoker of pen in de klei te duwen om gaatjes te maken wordt de pincer grasp getraind. 
  3. Coördinatie van de duim met de andere vingers om te helpen bij bijvoorbeeld het vasthouden van en het knijpen in voorwerpen.
  4. Hand-oog coördinatie. Dit is het coördineren van handbewegingen op basis van wat de ogen zien. Ook wel bekend als visueel-motorische integratie.
  5. Het coördineren van het gebruik van twee handen om een taak te volbrengen, zoals beide handen die gelijksoortige handelingen verrichten, of een hand die een voorwerp stabiliseert terwijl je met de andere hand aan het voorwerp (in dit geval de klei) werkt.
     

En, net als een stressbal of ander kneedbaar speelgoed, is het ontzettend ontspannend speelgoed. Even kneden met Play-Doh en je kinderen kalmeren en voelen zich stukken minder gestrest.
 

Hoe speel je met Play-Doh?

Spelen met Play-Doh is niet alleen goed voor de ontwikkeling van je kind, het is natuurlijk ook gewoon leuk. Kinderen vinden het vaak ontzettend leuk om bijvoorbeeld poppetjes, dieren of namaak eten te maken met verschillende kleuren klei. Tijdens het kleien ontwikkelen de vaardigheden van je kindje op een natuurlijke manier.

Om de ontwikkeling nog wat extra te stimuleren als kinderen met klei aan het spelen zijn, kun je ze bepaalde activiteiten laten doen. Laat je kind bijvoorbeeld zelf vormen of figuren maken, kleuren met elkaar mengen om zo nieuwe kleuren te ontdekken of laat ze bijvoorbeeld eens de klei in stukken knippen om de fijne motoriek extra te verbeteren.

Kindje snijdt met een kunststof mesje in play-doh klei
Play-Doh is ideaal speelgoed om de motorische vaardigheden van je kindje te trainen en verbeteren.
 

Play-Doh kopen: waar let je op?

Als je Play-Doh wilt gaan kopen zijn er een aantal punten om op te letten. Dit zijn onder andere de maten, kleuren, sets en texturen. Hieronder gaan we wat verder op deze punten in:

Soort

Bedenk je even goed, voordat je speelklei aanschaft, wat voor soort klei je nu echt zoekt. Als je op zoek bent naar een klei die erg zacht kneed en daarnaast ook niet hard wordt, dan heb je met Play-Doh de juiste soort te pakken. Maar ben je op zoek naar een klei waarvan je de creaties die je maakt wilt kunnen bewaren? Dan zal deze hard moeten kunnen worden. In dat geval kun je kiezen uit een klei die je af moet bakken of een zelfdrogende klei. Een bekend voorbeeld van een soort die je af moet bakken is Fimo klei, een bekend voorbeeld van de zelfdrogende klei is DAS klei. Er zijn natuurlijk nog veel meer klei-merken verkrijgbaar. Let bij de keuze voor een merk goed op wat voor soort klei het is, om teleurstellingen te voorkomen.

Maten en kleuren

Met meer speelklei kun je meer dingen maken en heb je over het algemeen langer speelplezier. Er zijn kleine potjes Play-Doh klei op de markt, maar ook hele grote potten. Daarnaast kun je ook nog eens uit talloze kleuren kiezen. Bedenk wel altijd goed: als kinderen met meerdere kleuren gaan kleien is het bijna onvermijdelijk dat de kleuren gaan mengen. Toch is het altijd leuk om meerdere kleuren in huis te halen. Hier leren kinderen namelijk het meeste van. En heb je geen zin om echt heel veel kleuren klei te kopen? Ga dan in ieder geval voor de primaire kleuren blauw, rood en geel. Hiermee kunnen kinderen vervolgens zelf alle secondaire kleuren maken.

Sets

Ga je potjes speelklei kopen, dan kun je kiezen voor losse potten of een complete set. Bij een Play Doh set heb je naast klei ook meteen accessoires in huis die je kind helpen met het spelen en creëren. Voorbeelden van de accessoires die je in een set terugvindt zijn onder andere: uitsteekvormen, schepjes, deegrollen, bakjes en speelgoed. Elke set bevat weer andere accessoires. Enkele bekende sets zijn de Play-Doh snoepfabriek, tandarts, oven, kassa, ijsmachine en kapper.

Een klein nadeel van deze sets is dat er vaak in verhouding met de prijs maar weinig klei in zit.

Textuur

Let daarnaast ook nog op de textuur van speelklei. Zoals hierboven al gezegd is er klei dat gebaseerd is op olie en klei gebaseerd op water. De olie versie kan ooit wat olieresten achterlaten op oppervlakten en kleding.

  • Schuimklei of foam klei. Dit soort klei bestaat uit een gel met kleine witte balletjes erin. Als je het uit het potje haalt moet je de massa even goed kneden. De klei wordt hard zonder het te bakken.
     

Foam klei bloem met potjes gekleurde klei er omheen
Foam klei heeft een bijzondere textuur en is daardoor ontzettend interessant voor kleine kinderen.
 

Veelgestelde vragen over Play-Doh

Is Play-Doh giftig?

Play-Doh is niet giftig. Dit betekent dan ook weer niet dat het geschikt is voor consumptie. Maar mocht je kind per ongeluk wat klei in zijn/haar mond doen, dan is dit niet heel erg. Omdat er behoorlijk wat zout in zit, zal je kind het (zo goed als) nooit echt opeten, maar meteen weer uit zijn/haar mond halen. Let wel op: Play-Doh is natuurlijk wel een deeg, en bevat tarwe. Kinderen met een allergie voor tarwegluten moeten dus wel goed opletten, het kan dan wel voor een allergische reactie zorgen.

Hoe krijg je Play-Doh klei weer zacht?

Uitgedroogde Play-Doh klei kun je weer zacht maken door er een klein beetje water aan toe te voegen. Maar let op: gebruik niet te veel water. Als je te veel water gebruikt wordt de klei namelijk onbruikbaar (kleverig en niet goed te kneden). Ga dus voorzichtig aan de slag en voeg steeds een klein beetje water toe.

Mocht het dan nog niet lukken om de klei zacht te maken? Misschien ligt het gewoon al te lang open en is het volledig uitgedroogd. Het kan dus zijn dat water toevoegen niet meer helpt.

Hoe krijg je Play-Doh uit kleding?

Een nadeel van Play-Doh: het kan echt in kleding trekken en 'vast' blijven zitten. Gelukkig is het er ook eenvoudig uit te krijgen. Een grote kans dat het er al uit gaat als je de kleding gewoon uitwast. Om Play-Doh te verwijderen laat je het ten eerste helemaal drogen. Vervolgens ga je met een stevige borstel over de stof om de klei te verwijderen. Herhaal dit eventueel een aantal keer tot de Play-Doh bijna helemaal weg is. Dan even in de wasmachine en de klei is helemaal verdwenen.

  • Om te voorkomen dat er klei in kleding komt kun je je kinderen gewoon een schort of oude kleding laten dragen als ze gaan kleien.
     

Alles op een rijtje over kleien met Play-Doh

Je hebt op deze pagina allerlei informatie gelezen over Play-Doh, en ook wat over andere speelkleien. Je weet nu bijvoorbeeld dat je Play-Doh ook makkelijk thuis kunt maken. De andere belangrijke punten van deze pagina zetten we hieronder even voor je op een rijtje.

  • Play-Doh is een zachte speelklei en vanwege de zachtheid ideaal voor jonge kinderen.
  • De basisbestanddelen van Play-Doh zijn: water, zout en bloem.
  • Ben je op zoek naar een klei die hard kan worden? Dan ga je bijvoorbeeld voor Fimo klei of DAS klei.
  • Spelen met klei is goed voor onder andere het stimuleren van fantasie, de ontwikkeling van motorische vaardigheden en het verminderen van stress. 
  • Als je Play-Doh gaat kopen let je onder andere op maten en kleuren van de klei, verkrijgbare sets en de textuur van de klei.
     

Heb je toch nog vragen over Play-Doh of andere soorten klei óf wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. Wil jij toch op een andere manier creatief bezig zijn met je kindje? Lees dan onze pagina's 'Maak je eigen… de 9 leukste DIY pakketten' of 'Knutsel ideeën: 9x knutselen met weinig materialen' eens door voor inspiratie!
 

Bekijk onze speelkleien

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.793 sec.