Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over trampolines Banner
Geschreven door Yvonne

Alles over trampolines

Trampolines zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Dat is niet gek, want trampolines zijn perfect om energie op kwijt te kunnen en steeds maar weer je grenzen te verleggen. Als je een trampoline wilt gaan kopen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Stel jezelf wat vragen. Welke trampoline past in mijn tuin? Wil ik de trampline ingraven? En hoe kan ik mijn trampoline goed onderhouden om de levensduur optimaal te benutten? In dit artikel lees je alles over trampolines en de dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een trampoline. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Snel naar:

 

Waarom is trampoline springen goed voor je?

Springen op een trampoline bevordert de ontwikkeling van het evenwicht, de coördinatie en de motorische vaardigheden. Het is dus op meerdere vlakken goed voor je kind (of voor jou). Tijdens het springen verplaatst je zwaartepunt steeds, waardoor je kind de hele tijd moeite moet doen om zijn/haar evenwicht te bewaren. Hierbij ontwikkelen ook de coördinatie en motorische vaardigheden. En daarnaast worden deze vaardigheden nog eens extra ontwikkeld doordat kinderen vaak trucjes uitproberen op een trampoline. De landing is altijd zacht, waardoor grenzen ook redelijk snel verlegd worden en kinderen snel nog meer trucjes uitproberen.

Naast deze invloeden op de ontwikkeling van je kind, is trampoline springen ook gewoon een hele fijne manier om wat energie en stress kwijt te kunnen. Voor veel kinderen is trampoline springen ontzettend kalmerend.

Meisje springt op trampoline
Trampoline springen is leuk, ontspannend en goed voor de ontwikkeling van je kind.
 

Welke trampoline kopen?

Als je een trampoline wilt kopen moet je rekening houden met een aantal punten. Het meest belangrijke punt om op te letten: welke maat trampoline je aanschaft. Naast de maat kun je nog letten op de vorm, de prijs en het gewichtslimiet van de trampoline. Hieronder lees je meer over de punten waar je op kunt letten:

Maat

Welke maat trampoline je koopt, hang af van je persoonlijke wensen maar vooral ook van de grootte van je tuin. Als je de plek in de tuin hebt bepaald waar je de trampoline neer wilt gaan zetten, kun je ook opmeten welke maat trampoline op die plek past. Tegenwoordig zijn ze in allerlei maten verkrijgbaar waardoor je voor bijna iedere tuin een passende vindt. Bekijk onze tabel hieronder om een idee te krijgen van welke maat trampoline er in je tuin past:

Grootte van je tuin Trampline diameter - rond Trampline diameter - rechthoekig
> 30 m² Maximaal 244 cm 153 x 214 cm
30 - 60 m² 183 - 366 cm 214 x 305/366 cm
244 x 366/396/427 cm
> 60 m² Vanaf 366 cm 244 x 366/396/427 cm

Vorm

Welke vorm trampoline je kiest hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur. Tenzij je een kleine tuin hebt. In kleine tuinen is een rechthoekige trampoline fijner. Deze kun je iets meer richting een hoek plaatsen, waardoor je de ruimte in je tuin beter kunt benutten. Trampolines zijn altijd rond, rechthoekig of ovaal:

  • Ronde trampolines springen over het algemeen voor veel kinderen het fijnst, omdat het gewicht gelijk verdeeld is. Ook wordt je als springer enigszins naar het midden getrokken, door de manier waarop de veren gespannen zijn. Hierdoor voelt het wat veiliger aan als je hierop springt (je springt automatisch niet dicht bij de rand).
  • Rechthoekige trampolines passen beter in een hoek dan ronde trampolines. Zo bespaar je ruimte, wat ideaal is voor een kleinere tuin. Door de veerspanning bij een rechthoekige trampoline kun je hoger springen. Vooral onder ervaren springers is deze vorm populair.
  • Ovale trampolines passen ook beter in een hoek dan ronde trampolines. Net als bij ronde trampolines wordt het gewicht gelijkmatig verdeeld, waardoor de trampoline fijn springt. 

Prijs

Prijs is niet een cruciale factor, maar het is slim om voor jezelf bijvoorbeeld een maximum budget te bedenken wat je uit wilt geven aan een trampoline. Zo kun je dan vervolgens gaan zoeken naar een trampoline die in jouw budget past.

Een goedkopere trampoline is vaak gemaakt van goedkopere materialen. Hierdoor zijn deze trampolines minder duurzaam, waardoor onderdelen sneller kapot gaan en de trampoline in zijn geheel vaak sneller aan vervanging toe is.

Gewichtslimiet

Ook een punt om rekening mee te houden is het gewichtslimiet van een trampoline. Het is gewoon goed om te weten hoeveel gewicht een trampoline maximaal kan hebben, zodat je weet hoeveel kinderen er tegelijkertijd op mogen. Ga dus niet voor een trampoline met een laag gewichtslimiet als je meerdere kinderen hebt. En houd er ook rekening mee dat je misschien zelf ook ooit op de trampoline gaat. Oftewel, check altijd het maximaal toegestane gewicht.

Bekijk onze trampolines:

 

Trampoline spelletjes en trucjes

Op een trampoline kun je naast gewoon op en neer springen ook ontzettend veel spelletjes spelen en trucjes uitvoeren. Bij de trucjes op een trampoline kun je denken aan: een handstand, salto, kleermakers zit, knie handstand, knie salto, ruglanding en flikflak. En dan zijn er nog talloze andere trucs om uit te voeren. Naast trucjes zijn er verschillende spelletjes die je kunt spelen. We geven je hieronder vijf tips. Let op: sommige spellen zijn net wat minder goed te spelen als je de trampoline ingraaft. 

Vijf tips voor spelletjes op de trampoline:

  1. 1,2,3 zit. Dit spel speel je met een paar mensen. Iedereen gaat springen, en vervolgens roept er iemand “1,2,3 zit!”.
  2. Circusje. Organiseer een voorstelling waarbij je allemaal trucjes en dansjes gaat doen. Maak er helemaal één groot feest van door ouders, buren en vrienden uit te nodigen voor de voorstelling.
  3. Waterballonnen. In de zomer is het ontzettend leuk om de trampoline nat te maken. Dit springt anders en is lekker verkoelend. Zet een sproeier onder de trampoline of ga met waterballonnen op de trampoline.
  4. Touwtjespringen. Ga touwtjespringen op de trampoline en probeer de vetste trucs uit. Je blijft langer in de lucht hangen dus je kunt veel meer dingen uitproberen.
  5. Ballenspel. Dit spel speel je met een paar mensen (minimaal drie of vier). Twee mensen staan op de trampoline, twee anderen staan op de grond. De twee mensen op de grond hebben allebei een bal of samen één bal. Zij proberen vervolgens de mensen op de trampoline te raken met de bal(len).
     

Vier kinderen springen op een trampoline
Ga in de zomer in zwemkleding op de trampoline en maak de springmat nat.
 

Waar plaats je een trampoline?

Bepaal voor de aanschaf waar de trampoline komt te staan. Zet de trampoline op een zachte ondergrond en laat minimaal anderhalve meter vrije ruimte om de trampoline heen zitten. Dus anderhalve meter van een muur of schutting af. Zo voorkom je dat je kind per ongeluk tegen de muur of schutting aanspringt. Plaats de trampoline ook niet in de buurt van laag hangende takken. Als je eenmaal een goede plek hebt uitgekozen kun je er ook nog voor kiezen om de trampoline in te graven.

Inground of op poten?

Wil je een inground trampoline of een trampoline op poten. Beide hebben zo hun voordelen en nadelen. Wij geven je hieronder enkele belangrijke verschillen tussen de twee typen trampolines:

Inground Op poten
  • Valt niet zo op. Dit kun je zien als een voordeel, omdat je trampoline dus ook niet heel erg visueel aanwezig is in je tuin.
  • Valt op. Dit kun je zien als een voordeel omdat je je kind extra goed in de gaten kunt houden.
  • Valafstand is lager en makkelijker voor kleine kinderen om op de trampoline te klimmen.
  • Nadeel is dat hij hoog van de grond staat. De valafstand is daardoor hoger, maar er kunnen ook allerlei spullen onder de trampoline terecht komen.
  • Nadeel is dat het ingraven een tijdrovende en precieze klus is. Wil je de trampoline na een tijdje verplaatsen, dan houd je een groot gat over in je tuin. Bedenk dus goed of de plek de juiste is.
  • Snelle montage, waardoor je direct springplezier hebt. En daarnaast ook makkelijk te verplaatsen (of op te bergen in de winter).


Trampoline ingraven

Een trampoline kun je boven de grond laten staan, of ingraven. Maar hoe graaf je een trampoline in? En vooral belangrijk: hoe diep moet je nou precies graven? Wij geven je een stappenplan waardoor het ingraven van een trampoline een eitje wordt. Je moet hierbij wel rekening houden met het type trampoline dat je hebt. Een inground trampoline is speciaal gemaakt om in te graven, maar je kunt ook een trampoline op poten of een groundlevel/flatground trampoline in gaan graven.

Trampoline ingraven: hoe doe je dat?

  1. Bepaal de plaats waar je de trampoline neer wilt gaan zetten. Denk eraan om minimaal anderhalve meter afstand tot andere obstakels, zoals een schutting, te houden. Markeer de plek op de grond waar de trampoline komt te staan met lint.
  2. Begin met graven. Graaf eerst de buitenrand uit.
  3. Graaf vervolgens alles uit. Het hangt per afmeting af hoe diep je de kuil moet maken, op een grotere trampoline kun je namelijk hoger springen (en dieper zakken).
    - Bij een inground trampoline graaf je een minimale diepte van 85-95 cm. Je hoeft in principe de breedte van de rand niet uit te graven. Hiervoor kun je ongeveer 2x20 cm van de diameter van je trampoline af tellen. Dus voor een trampoline van 270 cm maak je een gat met een diameter van 230 cm.
    - Heb je al een trampoline op poten maar wil je deze toch in gaan graven? Dat kan. Houd er dan rekening mee dat het gat wat je graaf dieper en groter moet zijn, je moet een kuil hebben die minimaal de hoogte van de poten heeft en de diameter van je trampoline. Als je vervolgens de trampoline in het gat kun je de grond onder de poten nog extra te verstevigen, met bijvoorbeeld (bak)stenen of beton.
    - Ook bij een groundlevel/flatground trampoline moet het gat dieper zijn dan bij een inground trampoline. Deze komt namelijk helemaal op de grond te liggen, terwijl een inground trampoline nog een stukje boven de grond staat.
  4. Als je kuil niet diep genoeg is kan de grond geraakt worden tijdens het springen, wat niet goed is voor de trampoline en niet prettig is voor je kind.
  5. Plaats daarna de trampoline in het gat.
     

Tip: graaf je gat eerder te diep dan te ondiep. En de zijkanten hoeven minder diep te zijn dan het midden, graaf het gat in de vorm van een soort kom uit.
 

Trampoline onderhoud

Een trampoline wordt intensief belast en gebruikt, en wordt meestal blootgesteld aan allerlei weersinvloeden. Het is daarom belangrijk om je trampoline goed te onderhouden. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe. Wij geven je vast enkele algemene tips:

  1. Ga niet met schoenen aan op de trampoline. De ruwe zolen van schoenen zorgen voor meer wrijving tussen je voeten en de springmat, waardoor de mat eerder verslijt. En wat dacht je van de modder en het zand wat onder je schoenen kan zitten. Dit wil je ook niet op de trampoline hebben.
  2. Houd rekening met het maximale toegestane gewicht wat op de trampoline mag. Dit is voor elke trampoline anders. Wanneer de trampoline met meer gewicht wordt belast, slijt hij sneller en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. 
  3. Ga niet op de trampoline net nadat het gevroren heeft. De springmat, rand en veren kunnen scheuren als je op de trampoline springt wanneer het gevroren heeft.
  4. Dek de trampoline in de winter af met een afdekzeil of zet hem binnen. Als je hem toch niet gebruikt kun je hem net zo goed even beschermen tegen de weersinvloeden.

Hoe onderhoud je het randkussen en de springmat?

De rand en mat kun je eenvoudig schoonmaken met wat water en een doek. Eventueel kun je een mild schoonmaakmiddel aan het water toevoegen voor het schoonmaken van de rand. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is wat groene zeep en water mengen. De springmat zelf kun je het beste schoonmaken zonder schoonmaakmiddel, dus alleen met water en een zachte spons of doek. Let er bij alles op dat je voorzichtig te werk gaat, om de rand en mat niet te beschadigen.

De beschermrand biedt veel weerstand tegen UV-straling, maar zal na een tijdje toch verkleuren. Daarnaast kunnen allerlei andere omgevingsfactoren vlekken veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bladeren, stuifmeel, water en schimmels. Maak de rand regelmatig schoon om zoveel mogelijk vlekken tegen te gaan.

Hoe onderhoud je de veren en het frame?

De veren en het frame moet je af en toe controleren op roest. Doe dit minimaal één keer per jaar. Als je ziet dat sommige veren aan het einde van hun levensduur zijn (bijvoorbeeld erg veel roest of uitgerekt), vervang ze dan. Oppervlakkige roest kan eventueel verwijderd worden met een zinkspray. En piepen de veren of het frame? Gebruik dan wat WD40.

Onze producten voor trampoline onderhoud:

 

Trampoline accessoires

Je kunt je trampoline nog uitbreiden met allerlei accessoires. Praktische dingen of accessoires die echt de veiligheid van het springen verhogen. Enkele van deze accessoires zijn:

1. Veiligheidsnet

Een veiligheidsnet span je om de trampoline heen en maakt het springen stukken veiliger. De diameter van het net moet overeenkomen met de maat van de trampoline. Als het enkele centimeters verschilt maakt dat niet uit, maar het mag niet te veel schelen. Daarnaast is het belangrijk dat het aantal poten van de trampoline overeenkomt met het aantal palen van het veiligheidsnet.

2. Verankeringsset

Met een verankeringsset zet je jouw trampoline stevig in de grond. Hierdoor kan hij helemaal niet meer kantelen. Je maakt de banden van de haringen vast aan het frame van de trampoline en zet de haring zelf stevig in de grond.

3. Framenet

Je kunt ook nog een framenet toevoegen aan je trampoline. Deze span je tussen de poten van de trampoline in. Op deze manier kun je voorkomen dat er dieren, mensen of bijvoorbeeld speelgoed onder de trampoline terechtkomt.

4. Trapje

Als je de trampoline niet ingraaft is het moeilijk om op de trampoline te komen zonder trapje. Het is natuurlijk altijd mogelijk, maar met behulp van een trapje gaat het stukken eenvoudiger. Zeker voor kinderen is dit een echte aanrader.

Kind op trampoline met veiligheidsnet
Een veiligheidsnet zorgt ervoor dat kinderen minder snel van een trampoline af kunnen vallen.
 

Trampoline veiligheidstips: vijf tips

Veiligheid gaat natuurlijk boven alles. Ook op de trampoline. Je wilt natuurlijk niet er ongelukjes gebeuren, al is dit nooit 100% te voorkomen. Zorg er in ieder geval voor dat je een trampoline koopt die aan veiligheidsnormen voldoet. De trampolines van ons eigen merk AMIGO voldoen aan Europese veiligheidsnormen. Hoe zorg je er verder voor voor dat het op en rondom een trampoline veilig is? Wij geven je hieronder enkele veiligheidstips waar je rekening mee kunt houden als je kinderen trampoline gaan springen:

  1. Zorg ervoor dat de beschermrand van de trampoline dik genoeg is. Is hij wat versleten of kapot, schaf dan een nieuwe rand aan. De rand zorgt ervoor dat je bij een misstap of val niet tussen de veren terechtkomt.
  2. Zorg voor genoeg ruimte rondom de trampoline. Zoals eerder al gezegd, ga voor minimaal anderhalve meter vrije ruimte rondom de trampoline.
  3. Graaf de trampoline in. Mocht je kind van de trampoline af vallen dan valt hij/zij waarschijnlijk minder hard dan wanneer je de trampoline boven de grond hebt staan.
  4. Voeg extra accessoires toe aan je trampoline die de veiligheid verhogen, zoals een veiligheidsnet, verankeringsset of framenet. 
  5. Zorg ervoor dat je kinderen weten wat wel en niet veilig is en blijf altijd in de buurt (in ieder geval bij jongere kinderen). 
     

Alles op een rijtje over trampolines

Je hebt op deze pagina ontzettend veel informatie gelezen over trampolines. Hopelijk helpt deze informatie jouw bij het maken van de juiste keuzes voor de juiste trampoline. We vatten de belangrijkste punten van de informatie op de pagina nog één keer voor je samen:

  • Bepaal aan de hand van de grootte van je tuin, de grootte en vorm van je trampoline.
  • Ga je voor een trampoline boven de grond of graaf je hem in?
  • Onderhoud je trampoline goed. Hij wordt namelijk intensief belast en gebruikt, en wordt blootgesteld aan allerlei weersinvloeden.
  • Je kunt ook allerlei trampoline accessoires aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan een veiligheidsnet, verankeringsset, framenet en/of trapje.
     

Heb je toch nog vragen over trampolines of wil je advies over een bepaalde trampoline? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. En kijk ook zeker naar onze andere tips om buiten te spelen in de achtertuin voor meer inspiratie om van jouw tuin een leuk speelterrein te maken!
 

Bekijk al onze trampolines

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.946 sec.